Психосоматиката – когато болестта е само в главата ни

Тревоги и самопомощ

Той не усеща краката си, но според изследванията му няма нищо. Дали причината се крие отвъд физическите вероятности? Има явление, което ще ни даде отговор.

Какво е психосоматиката?

Думата психосоматика се отнася за физически симптоми, които се появяват вследствие на психологични причини. Сълзите и изчервяването са примери от нашето ежедневие, но те са нормални реакции, а не болест. Болестта се появява едва когато психосоматичните симптоми отидат отвъд обичайните норми и пречат на способността ни да функционираме нормално.

Мнозина от нас са склонни да приемат идеята, че посредством силата на мисълта можем да подобрим живота си. Когато не се чувстваме добре често си казваме, че ако мислим позитивно ще имаме по-добър шанс да се възстановим. Макар това вероятно да помага, като че ли не осъзнаваме колко често правим и обратното – несъзнателно да си причиняваме вреда.

Хормоните – кукловодът в сянка

Не е тайна, че стресът е причината за много заболявания. Според това в коя сфера на живота ни сме изложени на стрес и в зависимост от емоциите, с които изразяваме този стрес, различни части на тялото носят последствията.

Kогато изпитваме страх, гняв или тревога отделяме хормони на стреса (адреналин и кортизон), а когато сме радостни отделяме ендорфини – хормони на щастието които ни зареждат със спокойствие. Хормоните определят и начина, по който функционират различните органи в тялото. Затова, когато се задържим в негативно състояние прекалено дълго време, тежестта на тревогите може да отключи дори хронични заболявания.

Има много ситуации от ежедневието ни, в които емоциите променят тялото ни видимо и незабележимо, а емоциите ни зависят изцяло от начина, по който умът тълкува ситуацията.Когато ни е страх пребледняваме, защото реакцията на тялото е да насочи кръвта от лицето към крайниците – органите на които разчитаме в случай на опасност. Това е една спонтанна реакция, заложена ни като защитен механизъм. Ако пък се почувстваме засрамени се изчервяваме, защото емоциите ни карат тялото да мисли как да ни извади от засрамващата ситуация и кръвта се съсредоточава в главата.

Връзката между тялото и психиката винаги е двустранна. Kакто излекуването на физическа болест може да се постигне чрез отстраняване на психологическите причини, така и лечението на психични разстройства може да е следствие на лечение на физически проблем. За да се лекуват често повтарящи се или хронични болести най-важното е да се открие причината за дискомфорт и стрес. Да се даде сметка откъде идва негативното влияние.

Успехът идва с нагласата

Друг метод за справяне с психосомачитни разстройства е позитивната психотерапия . Това е психологично лечение, което облекчава неприятните симптоми и едновременно с това развива позитивни емоции, свързани със заболяването. За разлика от обичайния подход за справяне с психични проблеми, фокусът не пада върху причините за възникването, а върху позитивните емоции като средство за лечение.

Например нарушение на съня се тълкува като умение да бъдеш бдителен и да се преживяваш с много малко сън. Депресията е способността да реагираш с дълбока емоционалност спрямо конфликтни ситуации. Шизофренията – привилегията да живееш едновременно в два свята. Анорексиятя е умението да живееш с минимално количество храна като се отъждествяваш с глада по света.

Чрез този положителен поглед е възможна промяна не само на гледната точка на човека, но и на обкръжаващата го среда. А симптомите и оплакванията от едно заболяване се превръщат в сигнали, показващи една по-добра страна на живота.

Трябва да бъдем благодарни за начина, по който тялото ни реагира, защото когато нещо не е наред то първо ни дава индикации за корените на проблема. Просто трябва да сме наясно, че причинителите не винаги са външни фактори – понякога всичко се крие в психиката ни.