Ползотворни съвети за взимане на правилни решения

Тревоги и самопомощ

Лесно се вземат решения, особено когато не мислим за последствията. Но те винаги идват и често съжаляваме ако не сме обмислили достатъчно нещата.

Всеки ден сме изправени пред десетки ситуации, в които трябва да вземем решение. Впоследствие разбираме дали тези решения са били правилни. Ако повечето от тях са се оказали правилни, естествената ни нужда да се чувстваме успешни и полезни е задоволена.

Да виждаме добри резултати е най-добрата мотивация, която поддържа увереността ни и ни кара да вървим напред. Не са много хората, които могат продължат със своята дейност ако срещат непрекъсната съпротива или последствията постоянно се разминават с очакванията им. При такива обстоятелства човек се демотивира и губи интерес и желание да продължи напред.

Оказва се, че вземането на правилни решения е от съществена важност, а допускането на неправилни носи със себе си многобройни последици с негативен характер.

Тогава как да взимаме правилните решения?

Невъзможно е да си гарантираме готова рецепта за успех, но има начини да увеличим значително вероятността да следваме успешен път и те преминават през предварителна подготовка.

Нека не забравяме, че ние сме живи хора и нашето тяло е отговорно и за състоянието на мозъка. За да вземаме правилни решения трябва постигнем първо тази хармония.

 • Вземайте важни решения сутрин – тогава съзнанието ни е необременено, волята, мислите, паметта и преценката са много по-свежи и точни. Дейностите през деня отнемат от концентрацията ни, губим енергия и сме склонни да прибързваме в стремежа си да ни остане повече време за почивка.

 • Нахранете мозъка си – не трябва да вземаме важни решения на празен стомах или в края на деня, когато сме уморени.

 • Подсъзнанието е важно – ако имаме сериозни колебания и не може да вземем решение, по-добре е да преспим една вечер, за да дадем шанс и на подсъзнанието да се включи в процеса.

Често правилните решения не са едностранни. Когато решаваме проблем е добре да го погледнем от всички възможни страни. Така ще претеглим плюсовете и минусите на вариантите, които ни се предоставят. Ако не искаме решението ни да е продиктувано от емоции или страхове, трябва да помислим добре преди да действаме.

Съществува техника за взимане на решения, която е проста и много ефективна – квадратът на Декарт. Същността ѝ е да разгледа даден проблем или ситуация чрез отговорите на 4 въпроса.

 • Какво ще бъде, ако това се случи? (Какво получаваме, плюсове от желания резултат).

 • Какво ще бъде, ако това не се случи? (Всичко ще остане така, както е било, плюсовете от неполучения резултат).

 • Какво няма да бъде, ако това се случи? (Минуси от получаване на резултата).

 • Какво няма да бъде, ако това Не се случи? (Минуси от неполучаване на желания резултат).
  * С този въпрос
  трябва да сме внимателни, защото мозъкът ще поиска да игнорира двойното отрицание. И отговорът може да бъде подобен на отговора на първия въпрос. Не допускайте това.

Защо работи тази техника? Защото в ситуация, която трябва да бъде решена, ние често зацикляме само на една позиция: ‘Какво ще бъде, ако това се случи?’ С квадрата на Декарт ние разглеждаме същата ситуация от 4 различни страни. Това помага да се направи балансиран и осъзнат избор.

Едно решение трябва не само да е правилно, за да е наистина полезно – то трябва да е и навременно. Правилният момент е дори по-важен от правилното решение, но когато те съвпаднат имаме истински успех. Често отлагаме разрешаването на ситуация, която е проблемна, или която ни плаши. Това се случва, заради подсъзнателното ни желание да я избегнем. За съжаление проблемите рядко се решават от само себе си и в крайна сметка се налага нашето активно съдействие. Тогава правим и най-големите си грешки, тъй като действаме прибързано и емоционално.

Трябва да се научим да укротяваме емоциите си, за да не им позволяваме да бъдат инструмент за взимане на решения. Създавайки план за методичен анализ и търсене на отговор означава да срещаме много по-малко трудности, когато се наложи да действаме.