Никога не е късно за ново начало

Тревоги и самопомощ

Живеем водени от мечти, желания, амбиции, надежди. А понякога просто се налага да натиснем бутона за пауза. Да подишаме. И да започнем живота си наново…

За да може да чувства социалната си принадлежност, човек се научава да живее според наложените от обществото рамки и норми. Изучи се. Намери си работа. Създай дом и семейство. Отгледай деца. Тези отговорности често са обвързани в строги времеви рамки и всичко наподобява едно неспирно състезание към незнайна награда. Всичко това изгражда страх у нас. Страх, че няма да можем да отговорим на очакванията. Страх, че ще се провалим. Страх, дали не закъсняваме за поредната „задача“ в списъка на социалните си постижения.

Как да преодолеем всичко това?

Силата на Неуспеха

Като за начало трябва да приемем, че провалите са важна част от развитието ни. Те са извор на незаменим опит и полезен учител за това как да се справяме с несгодите в живота. Всички имаме нужда да паднем, за да знаем как да се изправим. Затова всеобщата представа за живота не трябва да ни спира от това да се учим, да опознаваме себе си и да преследваме мечтите си.

Заменете страха от провала с готовността да опитате отново – „да, може да изглежда трудно, но аз мога да се справя. Ако не се справя ще опитам пак“. Замислете се колко бележити личности са постигнали успеха си след навършването на 30 години – Марк Твен, Винсент Ван Гог, Дж. К. Роулинг… колко по-различно би било всичко днес ако те се бяха предали пред страховете си.

Пътят към Мечтите

„Мечтай мащабно.“

– Колко добре звучи. А защо не мечтай разумно?

Всеки има нужда от мечти и цели, които да преследва, за да се чувства задоволен, щастлив и уверен в себе си. Всеки чувства тъга, когато не може да ги достигне. Затова, вместо да гоним грандиозните планове, които сме съставили за бъдещето, нека да ги разделим на дузина малки мечти. По този начин ще разделим дългия път към крайната ни цел на множество малки мисии и изпълнението на всяка от тях ще ни зарежда с увереността, която ни е нужна, за да продължаваме напред.

Неслучайно този подход намира широко приложение в технологичния отрасъл и то с голям успех. Когато разделиш един мащабен проект на серия от малки задачи и всяка задача си има определен ред и краен срок, тогава можеш да го опростиш и много по-лесно да се грижиш за изпълнението му. Защо с мечтите да е по-различно?

Прекалено стар за какво?

Една от най-честите бариери, които поставяме пред мечтите си, е възрастта. Когато сме млади усещаме цялото бъдеще пред себе си и без да се замисляме се впускаме в нови начинания, откриваме нови хоризонти.

Колкото повече растем и се сблъскваме с нови отговорности, толкова повече някои от нас потискат тази импулсивност в името на сигурността – „толкова много съм се трудил, за да стигна дотук, как ще се върна назад и ще започна отначало?“

Тук е ключът! Ние не започваме отначало. Не се връщаме назад. Оставаме на точно същото място, където сме били, и започваме следващият етап на развитието си оттам. Този път сме много по-подготвени за него, въоръжени сме с безценния си опит и поуки от минали преживявания. И няма да допуснем предишните си грешки.

Затова не се страхувайте от годините – използвайте ги!

Единственият начин да бъдем разочаровани от новото е ако не опитаме. Увереността идва от полагането на усилия, не от крайния резултат. Затова нека го повторим пак: Никога не е късно за ново начало!