Контролирай гнева си преди той да поеме контрол над теб

Тревоги и самопомощ

Човекът е приел несъзнателно, че гневът носи със себе си само негативизъм и проблеми. Това далеч не е така, ако просто разберем откъде и защо идва той?

Гневът е естествено и здравословно състояние, в което всеки от нас неизбежно се е озовавал. Това е нормален и приспособяващ се механизъм да реагираме срещу появата на заплаха и в този смисъл е дори необходим за нашето оцеляване. Но когато се оставим да бъдем погълнати от нарастващото чувство на неудовлетвореност и ярост лесно можем да си създадем проблеми – на работа, в личните отношения и в цялостното ни качество на живот. Законите, обществено-социалните норми както и здравия разум са все неща, които трябва да ни накарат да се замислим преди следващия си изблик. Затова колкото повече опознаваме гневът си, толкова по-ефективно ще можем да го обуздаваме при нужда.

Гняв и изразяване на гнева

Гневът е емоционално състояние, което може да варира от леко раздразнение до интензивна ярост. Съпътстван е от физиологични и биологични промени – от повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане, до увеличени нива на адреналин и норадреналин. Може да бъде задействан от външни и вътрешни събития и да бъде насочен към човек (колега, партньор), към събитие (задръстване, отменена резервация) или към нас самите (недостатък, грешка допусната в миналото).

Инстинктивно човек реагира по 3 начина при прилив на гняв:

  • Експресивен – Отстояването на позицията по директен начин, без нотки на агресия, е най-здравословният начин на изразяване на гнева. За да го постигнете трябва да сте наясно с нуждите си и начините за тяхното удовлетворяване без да наранявате другите. Отстояването не трябва да става с грубост и изисквания, винаги трябва да се запазва уважение към събеседника

  • Супресивен – Или иначе казано – потискане на гнева и неговото пренасочване. Това става, когато задържим гнева си в нас и се фокусираме над нещо позитивно. Целта е да се „задуши“ негативната емоция и да се превърне в нещо конструктивно. Тук може да възникне опасност, защото без външен израз гневът ни може да се насочи навътре – към самите нас. Това засилва чувството ни на тревога и може да доведе до повишено кръвно налягане и депресия. В някои случаи, дори самонараняване.

  • Вътрешен Мир – Това се постига, когато сме способни да контролираме не само външните си емоционални реакции, но и тези вътре в нас. По този начин можем да управляваме сърдечния си ритъм, кръвното налягане и да позволим на чувствата да „улегнат“.

Твърде гневен ли съм?

Психолозите казват, че ако имате съмнения дали имате проблеми с гнева, то това най-вероятно е така. Въпреки това има достатъчно тестове, които могат да измерят интензитетът на гнева ви и колко умело се справяте с него. Но какво все пак прави някои хора по-толерантни към бушуващите негативни чувства от други?

Една от възможните причини е чисто генетична – има доказателства, че някои деца са родени по-раздразнителни и чувствителни към външни фактори. Друга главна причина е социокултурната – обществото често ни налага нормата, че гневът е негативен и като такъв – трябва да бъде потискан. Семейната среда също играе роля в култивирането на тревожни чувства, особено когато е свързана с чести проблеми, хаос и агресивно поведение.

Техники за надмощие над гнева

Има много разнообразни методики и трикове за контрол над яростта ни, но всичко започва с осъзнаването на симптомите й и ситуациите, които ги катализират. Само така ще можем да си изградим подходяща стратегия, която работи за нас. Някои от по-популярните техники за това са:

  1. Дишай дълбоко – има различни подходи за успокоение, които тушират негативните емоции. Дълбокото дишане, броенето наум и успокояващите образи осигуряват време, в което да се успокоим и да анализираме трезво ситуацията.

  2. Мисли преди да говориш – или подбирането на подходящ начин и думи да изразим неудовлетворението си.

  3. Промени мисленето си – въпросът, който най-често може да си задаваме е „Какво ще промени гнева ми?“. Само така ще можете да намерите алтернативен начин да се изразите. Идентифицирай проблемите и определи решения спрямо тях.

  4. Спортувай – физическата активност помага на тялото ни да се отърси от стреса, основна причина за появата на гняв.

  5. Не потискай емоцията – Изразявайте мнението си с уважение и не таете лоши чувства дълго време. Научете се да прощавате.

Разбира се, има още много методи, които учени и психолози са определили като полезни, но индивидуалният подход е неизменна част от тях. Не се страхувайте от гнева си – съжителството в мир и разбирателство със себе си не е невъзможна мисия!