Биофийдбек – усъвършенствай връзката с тялото си!

Тревоги и самопомощ

Сърдечен ритъм, температура на кожата, кръвно налягане – толкова много телесни функции, над които нямаме контрол… освен при правилен тренинг на мозъка.

Какво е биофийдбек?

Всяка наша стъпка или махване с ръка е контролирано действие, което задаваме към мозъка. Но немалко процеси се контролират от нервната ни система, без предварително да сме ѝ ги задали. Биофийдбекът е терапия, която ни учи как да разбираме процесите в тялото си и да използваме това за лечение и превенция на различни болести – главоболия, мигрена, хронични болки, високо кръвно и др. Идеята на тази терапия е, че тялото ни крие неподозирани сили и ако се научим как да „събираме“ тези сили, ще можем да влияем положително на здравето си.

Как работи биофийдбекът?

По време на тази терапия по тялото ни са закачени различни електроди, сензори и датчици. Те изпращат сигнали към монитор, който използва звук, светлина или картина, за да покаже нашия сърдечен ритъм, дишане, температура или мускулна дейност.

Когато сме поставени под стрес тези функции се сменят, ускоряват или учестяват. Всички тези промени се отразяват на монитора, както и получаваме обратна връзка, докато се опитваме да ги нормализираме. Такава терапия обикновено се прави в кабинет, под надзора на медицинско лице, но вече съществуват и компютърни програми, които позволяват това да се прави и у дома.

Нормалната сесия за биофийдбек терапия обикновено трае между 30 и 60 минути. Колко сесии ще са нужни за разрешаването на проблема зависи от редица фактори, сред които е способността да се научим да владеем физическите си реакции.

Подходящи упражнения

Stone Meditate Sea Pyramid BalanceВ зависимост от проблемите си можем да използваме различни техники за контрол. Например, при силни главоболия се генерират специални мозъчни вълни, които могат да бъдат намалени с подходящо упражнение. Някои често срещани методи са:

  • Бавно и дълбоко дишане
  • Прогресивна мускулна релаксация – стягане и отпускане на определени мускулни групи
  • Управляеми образи – концентрация над определен визуален обект, за повишаване на фокуса
  • Медитация – фокусиране над дишането докато се стараем да не мислим за нищо, с цел освобождаване от негативни емоции

Видове биофийдбек

  • ЕЕГ (Неврофийдбек) – настройка на процесите свързани с мозъчната активност. Прилага се при различни видове нервни разстройства.
  • HRV – тренинг за сърдечен и дихателен ритъм. Помага при тревожни разстройства и фобии, астма, за възстановяване след прекаран инфаркт и др.
  • КГР – биофийдбекът от кожата – как тялото ни реагира на излагане на стрес, изпотяване и други сигнали.
  • ХЕГ – поведенчески проблеми и импулсивност се контролират с повишаване и устойчивост на вниманието.
  • ЕМГ – осъзнаване и тренинг на мускулната координация, вестибуларния апарат и концентрацията. Използва се при проблеми с баланс, четене, писане, възстановяване на мускули след контузия.

Нашата отговорност

Терапията изправя пациентите пред необичайни изисквания. Налага се да следим ежедневните си дейности, за да определим дали сами не спомагаме за нарастващия дистрес. Пациентът трябва да осъзнае, че със собствени усилия може да лекува физическите си заболявания. Зловредните навици трябва да се изкоренят, а биофийдбека и прилежащите упражнения да се изпълняват всеки ден. Най-важното тук е да поемем основната отговорност за поддържане на собственото си здраве.

Не всички продукти и устройства за биофийдбек изпълняват правилно функциите си. Затова е важно да се консултираме с лекар и да не използваме нищо „на своя глава“. Все пак, когато става въпрос за здравето ни е по-добре да няма въпросителни, нали?