Вреди ли телевизията на нашите деца?

Родители

За нас телевизията може да е както средство за информация, така и за забавление. Но дали нашите деца я възприемат по същия начин?

Родителите все по-често използват телевизора като начин да укротят детето, докато са заети със своите ежедневни задължения. В такива случаи телевизията се превръща в най-страхотното изобретение на света – незабавна, безплатна бавачка. Заради тази си удобна функция вредите от телевизията често остават пренебрегнати…

Мозъка

А вредите съвсем не са малко и могат да бъдат както преки, така и косвени. Най-съществената промяна, която се наблюдава когато включим телевизора, е свързана с мозъчните вълни. Алфа и Тета вълните вземат надмощие. Алфа вълните се появяват при състояние на пасивност, релаксация и хипноза, а Тета вълните са характерни за състоянието на лек сън. Следователно, вместо да активизира вниманието, телевизията го отслабва.

Влиянието върху мозъка не спира до тук. Рязко се забавя и намалява дейността на лявото полукълбо и се оставя дясното полукълбо да изпълнява всички познавателни действия. Тъй като дясното полукълбо не е способно на анализ и преценка, информацията не се обработва рационално, а се възприема директно.

Езика и Възприятието

Прекомерното стоене на детето пред телевизора може да доведе до загуба на чувство за реалност и пречи на развитието му. Особено на неговата комуникативност. Вярно е, че по телевизията детето може да види много неща, които няма как да му покажем в реалния живот за толкова кратко време, но е много важно как ще ги възприеме, а ние едва ли си даваме реална сметка за това. В този смисъл вредата от погрешната представа, която си изгражда детето, е по-голяма от липсата на такава.

Сериозни последици има и върху езиково развитие на малчуганите. Тук телевизията е само косвен виновник, а прекият са самите родители, които не общуват с децата си, не си играят с тях и не развиват техните способности.

Придобитият от гледане на телевизия опит не е диалогичен, а точно обратното – напълно пасивен. Детето не е провокирано да си създава въпроси и да се включи в разговор. Общуването с телевизията представлява монолог и е безлично. Телевизията говори, но не на нас или детето, а на една човешка маса, на всички и на никого. А това, от което се нуждаят нашите деца е персонално внимание и диалог. Застанали пред телевизора децата не задават въпроси , не търсят разрешаване на проблеми, не говорят и дори не слушат истински. Те са погълнати единствено от картинния поток и омайващите звуци, които излизат от телевизионната кутия.

Друга причина да внимаваме за продължителността на престоя на детето ни пред телевизора е електромагнитното излъчване. То влияе на имунната система на детето и може да доведе до умора, проблеми с очите или главоболие.

Зрението

Физическото здраве също страда. Започват проблеми със зрението. Детското късогледство е призната световна епидемия. Когато детето стои пред телевизора, неговите очи възприемат изображението като светлинен поток, проектиращ се върху ретината. Всъщност окото е създадено да възприема отразена светлина, не излъчена. Без да се усети, детето напряга очите си за да види изображението по-ясно. Постоянното движение на екрана го заставя внимателно да се вглежда в детайлите и още повече да се напряга. Резултатът е – претоварване на зрението. Ако не се вземат навременни мерки, опасността от влошено зрение рязко нараства, а това не е риск, който искаме да поемем.

Преди всичко тeлeвизopът е вpeдeн заради пpeнacищaнeтo с излишнa инфopмaция. Това важи както за децата, така и за възрастните. Oгpoмният пoтoĸ oт peĸлaми, тeлeвизиoнни пpeдaвaния, cepиaли, нoвинapcĸи eмиcии ни претоварва умствено, зaтpyпвa главите ни c бeзпoлeзнa инфopмaция, нe ни ocтaвя мяcтo зa истинската действителност. Затова бъдете пример за детето си и му покажете, че има толкова много други интересни неща, които не се намират зад екрана.