Кърменето – полезни факти и съвети

Родители

Кърменето е повече от задоволяване на хранителните потребности на Вашето бебе. То е в основата на неговото здраве и нормално развитие.

Кърменето е най-естественият и здравословен начин за хранене на новороденото. За съжаление много майки се отказват от него – вижда им се трудно, неприятно, намират достатъчно причини, за да оправдаят отказа си от кърмене. 
Всъщност и майката, и бебето трябва да се научат на кърмене. Бебето притежава вродени рефлекси, които му гарантират, че умее да суче – задачата му е да се научи да засмуква правилно и равномерно гърдата на мама. 

Задачата на майката обаче е доста по-сложна – тя трябва да стимулира и да поддържа лактацията. Големият брой заместители на кърма на пазара до голяма степен улеснява вземането на решение за отказ от кърмене. Това поставя на изпитание мотивацията на майката да изпълни своя природен дълг.

Кърмене и имунна защита

Известно е, че кърмените бебета са по-здрави от некърмените. Причината е в съдържащите се в кърмата анти-инфекциозни вещества, които компенсират физиологичния имунен недостиг при новороденото.

Кърмата предпазва децата от инфекции по няколко начина. Тя съдържа антитела (имуноглобулини), които предпазват кърмачето от болести. Също така кърмата съдържа цели имунни клетки, наречени бели кръвни клетки. Тези клетки поглъщат бактериите и вирусите.

Друг начин, по който кърмата предпазва децата от болести е да подпомага развитието на полезни микроорганизми. Те предпазват от установяване на опасни инфекции. Например бифидобактерията е по-многобройна в бебетата, които са кърмени отколкото в тези, които са хранени със заместители на човешко мляко.

Психологичният ефект от кърменето също не е за подценяване. По време на този процес се създава силна връзка между майката и детето. Това има положителен ефект и при оформянето на бъдещото поведение на малкия човек. При кърмените деца се наблюдават значително по-малко невротични прояви и улеснена социална адаптация.

Как да се храним в периода на кърмене

Въпреки че може да искате да започнете да отслабвате след бременността, не е сега моментът да минавате на диета. Организмът ви се нуждае от допълнителен прием на калории, за да произвежда кърма. Най-добрият съвет е да се придържате към добре балансирано хранене. Като следвате препоръките по-долу, можете да се погрижите Вие и Вашето бебе да получавате необходимите хранителни вещества.

Концентрирайте се върху плодове, зеленчуци, сухи протеини и пълнозърнести храни, които имат много хранителни влакнини, витамини и минерали.

Бобът, млечните продукти, пилешкото месо, рибата и нетлъстите парчета месо са храни, богат източник на протеини.

Яжте малки порции по няколко пъти дневно. Правете междинни закуски между храненията, например нарязани плодове, зеленчуци и ядки.

Ограничете храните, които доставят предимно „празни калории“ и малко хранителни вещества, например сладки и бисквити със захар.

Пийте много течности. Освен вода може да приемате бистри супи, нискомаслено мляко и неподсладени 100% натурални плодови сокове.

Избягвайте или намалете приема на безалкохолни напитки, алкохол и подсладени плодови сокове.

Кърмене навън

За много майки, най-голямата пречка за кърменето навън е техният манталитет. Не е необходимо да стоите затворени вкъщи, само защото кърмите. Една майка може да кърми бебето си навсякъде и по всяко време.

Кърменето вкъщи през първите седмици включва много допир между майката и бебето и “всичко е навън”. Но ако сте навън ви е необходим по-различен подход. Няма лошо в оголването на гърдата, за да може бебето да суче, но на обществени места хората се чувстват по-удобно, ако майката кърми дискретно. Въпреки че Вашето бебе е на първо място, доброто възпитание предполага, че трябва да се съобразявате и за комфорта на останалите.

Ако добре обмислите всичко предварително, кърменето навън ще се превърне в много леснa и естественa задачка. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат.

  • Обикновени дрехи с достъп до гърдите са ключът към кърменето навън. Носете дрехи, които правят кърменето дискретно.

  • Ако носите риза или блуза, която се закопчава, по-добре е да разкопчаете копчетата отдолу нагоре, отколкото отгоре надолу.

  • Представете си кърменето като скриване на бебето под дрехите си, а не като изваждане на гърдата.

  • Един от най-добрите начини да не привличате внимание е да следите за знаци, които бебето ви подава, че е гладно и да го нахраните преди да се разпищи от глад. Не хранете бебето като последен изход, след като всички останали опити да го развличате са пропаднали.

  • В ресторанта помолете да ви разположат в сепаре, което да е в края отколкото в средата на заведението.

  • Много обществени места осигуряват специални кътчета, където майките да кърмят бебетата си. Потърсете ги и ги използвайте по предназначение.

Без значение колко време и къде кърмите не забравяйте, че всяко хранене носи незаменими ползи на вашето дете. Затова ако сте изпитвали съмнения дали това е за вас, със сигурност си заслужава да опитате и да откриете това усещане, изпълнено с нежност и даряващо здраве. Точно от това се нуждае всяко бебе.