Как музиката помага на нашите деца?

Родители

Музиката е нещо повече от забавление – тя има силата да променя възприятието ни за света. Представете си тогава как би повлияла на развитието на едно дете.

Важни първи стъпки

Налице са много промени при децата, които се занимават с музика в по-ранните си години. С практикуването на музикални занимания преди 7 годишна възраст се наблюдава много по-развита мозъчна дейност, свързана с възприятието на речта, тълкуването на емоциите в гласа и интонацията, както и способността да се справяме с няколко задачи едновременно.

Изучаването на даден инструмент провокира търпението и упоритостта в децата, качества с голямо значение за бъдещето им и способността за справяне с житейските трудности.

„Музикалните“ деца израстват по-бързо от връстниците си в интелектуално отношение, развиват чувството си за ритъм, творчество и естетика. Музиката е начин за стимулиране на езиковото развитие на детето. Малките деца лесно се научават да пеят песни на различни езици без дори да знаят значението на думите. Но пък това е тяхната първа крачка към научаването на съответния език. Децата много по-лесно помнят и възпроизвеждат песни отколкото отделни думи и текстове, тъй като в песните думите са римувани и детето с лекота ги усвоява. Да не забравяме, че то възприема пеенето като игра.

Музиката – храна за мозъка

Музикалните честоти влияят пряко на това как функционира нашият мозък, който също работи в честотен режим. Под тяхно влияние се възбуждат определени центрове в мозъка, което се отразява по различен начин на състоянието на човека.

Самите вълни са няколко вида, като наименованията им идват от гръцката азбука.

  • Алфа вълните са с честота от 8 до 13 херца. Те са свързани с чувството за спокойствие, душевен мир и релакс.

  • Бета вълните са много бързи и изобилстват в нашия мозък. Честотата им варира от 14 до 100 херца. Свързани са с бодърстването, запомнянето и концентрирането.

  • При Тета вълните (от 4 до 8 херца) отпускането и спокойствието преминават в състояние на сънливост.

  • Делта вълните пък са най-ниски (под 4 херца). Те преобладават в мозъка, когато човек спи.

Освен прякото влияние на музиката върху мозъка, тя играe ключова роля за много сфери в развитието на едно дете – социална, емоционална, двигателна, говорна, дори нивото на обща грамотност. Като запознаем децата с музиката в ранното им развитие те по-лесно свикват със звуците и значенията на думите.

Танцуването на музика развива моторните умения и помага на тялото и ума да работят заедно. По този начин децата се у чат да изразяват себе си чрез движение.

Дайте път на духовното

Музиката помага и за справянето с проблем, който често остава пренебрегван от повечето родители. Поради масовото навлизане на модерните технологии – смартфони, таблети, лаптопи – децата развиват преждевременно интелектуалните си способности. Макар това да има своите плюсове, то може да доведе до блокиране на усета към естетиката и духовното.

С емоционалния си фон, музиката прави обектите от заобикалящата ни среда по-привлекателни. Тя изостря наблюдателността, задържа вниманието и поражда желание да се обменят впечатления и чувства.

В допълнение към многобройните ползи от музиката, тя преди всичко ни носи щастие. Само си представете – любима песен по радиото в колата… свалени прозорци… прекрасен, слънчев ден. Това е щастие!