Да разбием митовете за проходилките!

Родители

Въпреки ширещите се аргументи за удобството на проходилките, доколко реално са полезни за развитието на нашето дете? Митовете са повече, отколкото си мислим!

Проходилките за бебета не могат да бъдат причислени към модерните удобства, с които глезим нашите деца и улесняваме грижите си около тях. Свидетелства за подобни устройства датират далеч назад, до XVв, където самото бебе Иисус е изобразено в дървена проходилка. Но това, че биват използвани вече стотици години значи ли, че предимствата им са неоспорими? Всъщност опасностите, които ги съпътстват и до ден-днешен, са немалко. Преди да вземем това решение нека разгледаме няколко често повтаряни митове за бебешките проходилки.

Мит: Проходилките помагат на детето да се научи да ходи по-бързо.

Факт: Всъщност тук данните са противоречиви, но много научни проучвания сочат точно обратното – че моторно-двигателните способности при бебета с проходилки даже са забавени с няколко седмици. Това се отдава на факта, че детето се чувства толкова комфортно в „превозното си средство“, че движенията извън него не са му толкова интересни. Също така позицията, в която то е поставено натоварва грешните мускули – тези в долната част на краката се стягат, но няма натоварване върху горната част и на бедрата, а точно те са отговорни за правилното ходене.

Мит: Детето в проходилка може да е под по-лек надзор.

Факт: Най-погрешният мит. Наличието на интересни и забавни играчки по проходилката дават на някои родители комфортът, че детето им ще си играе кротко, докато те свършат нещо друго. Но се пренебрегва фактът, че те дават на детето скорост и подвижност, които преди не е имало. Като добавим колелцата, то вече имаме един малък шофьор без книжка, около който трябва да сме винаги нащрек. Само за сведение, макар и за кратък период, бебето ни може да развие до 1м/с в проходилка… да, това значи над 3км/ч!

Мит: Модерните проходилки следват стриктни стандарти за сигурност.

Факт: Истината е, че проходилките са извървяли дълъг път спрямо първообраза си. След 1997г, са въведени сериозни мерки за подобряването на сигурността им. Тези мерки варират от разширена база, която не позволява на проходилката да минава през рамки на врати, до възспиращи механизми, които предотвратяват катурването ѝ по стълби. Това действително спомага за намаляването на произшествията, но не успява да възспре некоректни производители от игнорирането на тези стандарти. Инцидентите дори водят до законова забрана на проходилките в Канада през 2004г. и настойчиви призиви на Американската Асоциация на Педиатрите (ААП) против употребата им. Затова винаги следете произходът на проходилката, която искате да купите!

Мит: Проходилките дават на децата височина да стигат до опасни места, до които не са имали предишен достъп

Факт: Ето и един мит в обратната посока. Противниците на проходилките защитават довода, че проходилките увеличават опасността от достигане на нови, недостъпни места. Пример за това са печки, котлони, отрови и т.н. В действителност разликата в достиганата височина е само няколко сантиметра, твърде недостатъчно да оказва особено влияние. Ако само няколко сантиментра са го делили от опасност, то същите бързо биха били достигнати при усиления растеж на детето в тази възраст. Затова повишеното ни внимание е нужно, независимо дали сме направили избора да ползваме проходилка.

Съществуват достатъчно алтернативи на бебешките проходилки. Може да изберем статична проходилка (без колелца), бутащи играчки със стабилна база или просто да оставим всичко на естественото развитие на нашия малчуган. Независимо от избора, бъдете до него на всяка крачка от това пътешествие!