Сексуално образование или кога нашето дете е готово да знае за „птичките и пчеличките“?

Ранно детско развитие

Със съзряването на детето неизбежно идва и време за темата „секс“. Как можем да изградим доверие и приятелство учейки го на отговорност и разбиране към въпроса?

Истината е, че няма нищо страшно, стига да сме предварително подготвени. Не забравяйте, че никога не е прекалено рано да отговаряме на проявеното любопитство. Погрешно е схващането, че сексуалното образование трябва да стане в един сериозен разговор, в който ще разкрием на нашия малчуган всичко, което има нужда да знае. Подготовката за тази чудесна част от живота ни започва от най-ранна детска възраст като „разбиваме“ цялата информация в серия от малки беседи. Така детето има време постепенно да проумее наученото, а родителят се превръща в авторитетната фигура, към която то ще се обръща в бъдеще. Все пак е по-добре да получи обяснения от нас, отколкото от приятелчетата навън, нали?

Целият процес започва с изграждане на приятелската връзка между родител и дете. Бъдете приятел преди всичко останало. Постепенно у него ще започнат да възникват въпроси – не ги избягвайте, а се стремете да му представите нещата максимално точно, на разбираем език. Не се притеснявайте да наричате нещата с истинските им имена, научете го на правилните названия на частите на тялото, вместо да търсите „по-подходящи“ синоними. Още от най-ранна детска възраст може да запознаете детето с разликата между половете, концепцията за зачеването, както и как точно от семенцето, което татко му е сложил в корема на мама се е появило то. Без да се впускате в прекалено задълбочени обяснения, представете простички истини. „Мама има малко яйце в нея, в което татко поставя семенна течност. Яйцето се оформя в малко бебенце, което излиза от вагината на мама“ е един подходящ пример за това.

С порастването на нашия малчуган въпросите ще стават все повече и изискващи по-изчерпателни обяснения. Приемете, че в много случаи детето знае повече, отколкото си мислите. Това ще ви помогне да запазите една приятелска близост с него и да поддържате установеното доверие. Опитайте се да разбирате емоциите му и не пропускайте да обърнете сериозно внимание на Любовта и позитивно ѝ влияние за Секса и Репродукцията. В тази връзка и средата значително помага на нашият наследник да се научи на привързаност и уважение към партньора.

Със съзряването ще дойде време да поговорите и за пубертета и промените, които настъпват в неговото тяло. Ерекцията при момченцата и менструацията при момиченцата са важни теми, с които трябва да са запознати много преди да дойде време за тях. Много деца имат развита първична представа за сексуалният контакт още от 8-9 годишна възраст. Затова продължавайте да го оставяте да „води разговора“ и старателно представяйте всички отговори, от които има нужда. След това се уверявайте, че то е разбрало всичко преди да продължите напред. Много добра практика е отрано да сте подготвени с помощни материали, както за вас, така и за детето. Истината е, че то бива изложено на различни визуални медии от много ранна възраст, затова не се притеснявайте да говорите открито, дори за теми като порнографията – „Можеш да видиш картинки или клипчета на хора, които правят секс. Това се нарича порнография и не е за малки деца, не си пораснал достатъчно, за да го възприемеш правилно“.

Докато настъпи времето за първия сексуален контакт трябва да има вече изградено доверие между вас, която да позволява на детето без никакъв срам и страх да дискутира с вас всякакви деликатни въпроси. Това е моментът, в който може свободно да говорите за всички подробности и съпътстващи сюжети – секс за удоволствие, бременност, протекция. Нека тинейджърът ви разбере, че сексът е нещо прекрасно, но и идва със своите отговорности.

Така че, родители, не се притеснявайте от „птичките и пчеличките“ – разделете историята на лесносмилаеми порции и „хранете“ вашето дете редовно и пълноценно.