Как приятелите могат да влияят негативно на нашата самооценката

Психология на личността

Има две основни причини, влияещи зле на самооценката ни. Едната е съмнението в себе си, а другата – липсата на мотивация за нови преживявания.

Какво общо има това с нашите приятели и как те оказват влияние на нашата самооценка?

Нерядко, ниската ни самооценка се дължи на това, че повтаряме едни и същи грешки или следваме един и същ негативен начин на мислене. В тези случаи приятелите ни могат да са тези, които дори несъзнателно ни подтикват в тази посока. Нека отбележим, че тук не говорим за приятелите като цяло, а само за тези, които страдат от подобни проблеми.

Въздействието върху самооценката може да има различни по характер проявления.

Понижаване чрез сравнение

Хората, които не се чувстват достатъчно уверени в себе си, винаги се сравняват с другите и се опитват да открият същите проблеми в тях или да “ги принизят на собствено ниво”. Когато имаме такива хора за приятели това неминуемо ще рефлектира и върху собствената ни оценка.

Те са свикнали да търсят евентуални недостатъци и ще успеят да намерят колкото се може повече и в нас. Представете си наш приятел да ни направи негативен коментар за избора на риза, за прическата или за някое предприето действие.

Ако решим сляпо да му повярваме, това ще е удар по нашата самооценка, докато всъщност проблемът се корени в техния начин на мислене.

[Тема5, Снимка1]

Влиянието върху личния потенциал

Ако сте амбициозен човек обграден от неамбициозни приятели, е много вероятно те несъзнателно да ви дърпат назад всеки път, когато опитате да постигнете нещо, което те не са успели. Не трябва да подценяваме ефекта от такова програмиране на съзнанието. Постоянното повтаряне на демотивиращи съвети от приятели може да доведе до разрушителни последици за потенциала ни.

Ограничаващите вярвания на другите

Един от най-силните и директни начини за негативно влияние на нашата самооценка от близки хора, е прехвърлянето на собствените им ограничаващи вярвания към нас.

Опитвали ли сте да се отдадете на ново начинание? Не се ли намира винаги някой „доброжелател“, който вече е минал по този път и смята, че знае всички тънкости?

Да мисли, че вече е разиграл всички възможни варианти на вашето начинание и е готов да ви убеди в неуспеха му още преди да сте започнали. Ако не разпознаем това грешно намерение, можем лесно да се доверим и да пропуснем невероятни възможности.

Как да се предпазим от негативните влияния?

Освен ако не сме обградени от наистина уверени и успели в живота приятели, винаги има шанс някои от тях несъзнателно да ни дърпат надолу.

Най-добрият начин да го предотвратим е като осъзнаем:

Причината да ни карат да критикуваме себе си и никога да не напускаме зоната си на комфорт, е ниската самооценка на другия.

Най-добрият начин да предотвратим подобно влияние от нашите приятели е да им покажем, че не са прави. По този начин не само ще предпазим себе си, но и ще помогнем да разберат че всичко, което им пречи да успеят в живота, са самите те.

Все пак, ако успеем да направим това, което за приятелите ни е останало просто мечта, тяхната лична житейска философия ще бъде разрушена до основи. Те ще загубят извиненията, които винаги са използвали, за да обяснят защо не са успели в собствения си живот. И може би тогава ще съберат смелост и да вкарат собствения си живот в релси.