Дали всеки ден ще е празник, зависи само от нас

Психология на личността

Има причини да празнуваме и награждаваме себе си всеки ден. Главната е, че колкото по-признателни сме за сполуките си, толкова повече успехи ще имаме.

Това, което се възнаграждава, се повтаря

Когато ежедневно отделяме време да си благодарим за малките действия, които сме предприели за да постигнем целта си, ние ги подсилваме. Те се свързват с позитивни емоции и постепенно ги превръщаме в навици, които се случват естествено в ежедневието ни.

Другата причина, поради която искаме да празнуваме и да се глезим с награди, е удовлетворението. Не е нужно да чакаме да сме щастливи или удовлетворени – може да бъдем такива точно сега!

Когато изпитваме повече радост и удовлетворение от живота си, ние ще искаме да постигнем ПОВЕЧЕ. Животът ни се превръща в един цикъл на удоволствието.

От друга страна, ако не успеем да се отблагодарим на себе си, тогава създаваме отрицателен цикъл. Нашият мозък ще започне да мисли „Какъв е смисълът да го правя?“, защото не получава НИКАКВО възнаграждение от това.

Ето няколко прости начина да празнуваме всеки ден.

Да започнем деня си като празник

Да празнуваме факта, че сме живи. Нека отделим един момент всяка сутрин, просто да се насладим на чаша кафе или чай и да вдишаме аромата, да усетим топлината. Да бъдем благодарни, че това е нашият ден. Когато започнем от утрото по този начин, позитивните емоции ще ни преследват и през останалата част на деня.

Да признаваме малките постижения

Много често се приемаме за даденост. Тъкмо сме написали предизвикателен имейл до някого? Нека отделим момент да го отпразуваме с малка награда.

Избрали сме да прекараме обедната си почивка в разходка и упражнения? Да отпразнуваме това, че сме се погрижили за тялото си.

Отделили сме няколко минути, за да помогнем на приятел или колега? Нека празнуваме за това, че сме дали от времето си, за да направим неговия живот по-лек.

Когато забелязваме малките неща от живота, в които се справяме добре, подобряваме не само настроението, но и самочувствието си.

Да се радваме за другите

Този съвет идва с бонус – когато празнуваме за някой друг и двамата се чувстваме страхотно! Трябва да забелязваме, когато нашия партньор прави малки неща, като да оправи леглого, изхвърли боклука или почисти банята.

Когато празнуваме заради други и малките неща, които са направили, те се чувстват оценени и ще бъдат по-склонни да помогнат отново.

Отдайте нужното внимание, когато колега ви помогне в работата или когато кола ви пропусне в натоварения трафик. Когато празнуваме всички добри неща, които ни се случват, оценяваме другите. Така и те се чувстват по същия прекрасен начин. Това си е двойна победа.

Да направим нещо необичайно

Понякога нашето празнуване може да е просто момент на признателност. В други случаи да се изразява в нещо по-луксозно като масаж, обяд с приятели или почивка за уикенда.
Може и да нямаме възможност да празнуваме така всеки път, но от време на време е хубаво да се отпуснем малко и да се поглезим.

Така че, да отворим шампанското и да отпразнуваме добре свършената работа, чудесната седмица или успешния проект.

Да празнуваме всяка вечер

Така както започваме всеки ден с празнуване, трябва да го завършим по същия начин. Нека отделим няколко минути докато си пием чая или лежим в леглото, за да благодарим за всички хубави моменти от деня и живота ни като цяло. Това ще добави още усмивки в деня ни и ще донесе още повече поводи за празнуване.

Не чакайте специален повод, за да се чувствате добре. Може да си направите този подарък във всеки един момент, така че се възползвайте от възможностите.