3-те най-стресиращи моменти в човешкия живот

Психология на личността

Промяната често се възприема като положително явление в живота, но когато дойде неочаквано, ефектът може да е опустошителен.

Всички искаме да се чувстваме сигурни и в безопасност, но с годините, осъзнаваме, че не винаги можем да разчитаме нещата да останат такива. Преживяваме различни събития в живота си, които преобръщат света ни с главата надолу и ни правят подвластни на стреса. Някои от тези събития не можем да контролираме, други можем, но не напълно.

Някои от най-известните причини за стрес и сериозни последствия в живота ни са следните:

Смърт на любим човек

Това може да бъде съпруг, родител, дете или приятел. Смъртта е част от живота, но смъртта на любимия човек е нещо, което предизвиква значителен стрес. Сърцето ни е разбито, докато скърбим за нашите любими и животът ни е като бездна. За съжаление това е нещо, за което не можем да направим много, а също и нещо, с което всички ние трябва да се справим рано или късно.

Много хора се възстановяват от този стрес и продължават напред. Други носят този товар през целия си живот. Смъртта на близкия човек може да доведе до редица сериозни заболявания, които сами си причиняваме, включително депресия. Затова е добре да сме запознати с явлението „смърт“ от ранна възраст и с времето да намерим нашия начин за справяне със скръбта.

Развод

Дори когато се радваме да се отървем от токсичната връзка, в която се намираме, разводът е сериозно премеждие в живота ни. Освен, че сме под силен стрес, можем да го прехвърлим и на децата ни. Много двойки са толкова обсебени от собствените си емоции по време на развода, че не забелязват как това въздейства на децата им. Много е вероятно те да се чувстват объркани. Дори да са твърде малки за да разберат какво става.

Всъщност по-малките деца могат да изпитат дори повече стрес, отколкото по-големите. Това е така, защото те не могат да изразят емоциите си в думи. Същп така не могат да разберат, че мама и татко не се разделят заради тях. Едно малко дете често е в центъра на собствената си вселена и всичко се случва заради него.

Загуба на работа

Освен че е унизително, загубата на работа може лесно да се превърне и във финансова криза. Това често води до депресия и тревожност. Твърде вероятно е да чувстваме стрес, докато не получим нова работа или не се примирим с факта, че ще трябва да живеем с по-малко пари.

Докато не си възвърнем доходите, начинът ни на живот ще бъде нарушен, също както и финансовото ни състояние.

Когато става дума за стрес, несигурността покрай намирането на нова работа, също ни засяга. Дори ако напуснем работа за по-добра такава, това може да е също толкова стресиращо. Започването на нова работа винаги е труден период, дори и това да е в наш интерес.

Защо?

Това нарушава рутината ни. А всичко, което нарушава нашата рутина, причинява стрес.

В някои случаи щастливи събития като раждане на дете, брак или дори нова работа могат да доведат до стрес. Въпреки че това са радостни поводи, те са стресиращи. Защо? Отново – те нарушават рутината в живота ни.

Усещате ли някакъв образец по отношение на стреса? Всеки от горепосочените стресори има едно общо нещо – те нарушават ритъма ни на живот.

Не можем да живеем като роботи и да очакваме, че всичко ще върви в строго определени рамки. Ще преживяваме стресови ситуации през целия си живот, както и да изберем да го живеем. Как се справяме с тези ситуации ще определи дали сме достатъчно силни, за да бъдем щастливи, независимо от обстоятелствата.